Bilim literatüründe dejavu ilk defa 1928 yılında Edward Titchener’ın Bir Psikoloji Kitabı isimli kitabında tanımlanmıştır. Dr. Titchener, durumu şöyle izah etmektedir: “Beyin, bir deneyime yönelik olarak tam bir algı üretmeden önce, kısmi bir algı yaratır. İşte bu kısmi algı, daha önce deneyimlenmiş bir olay olduğu hissi yaratmaktadır.”

Dejavu, (Fransızca yazılışı : Deja Vu) aslında Fransızca bir kelimedir ve anlamı “Zaten görülmüş olan” demektir. Dejavu yaşayanlar bu deneyimi daha önceden yaşamadıkları bir olayı sanki daha önce yaşamış kadar yüksek oranda bir benzerlik hissi içinde deneyimlemek şeklinde tanımlamaktadır.

”Bu anı daha önce yaşamıştım, buraya daha önce gelmiştim, bu olayı rüyamda birebir görmüştüm” gibi cümleler sayısız insanın kullandığı sıra dışı bir olayı anlatır. Ve bu olaya Dejavu adı verilir.

Ayrıca bu deneyime “gariplik” “bir şeylerin ters gitmesi” gibi duygular da eşlik edebilir. Genellikle yaşanan şey muazzam derecede tanıdık gelen ama yine de yeni bir olay şeklinde olurken, bazı deneyimlerde yaşananlar geçmişte yaşanmış bir olaymış gibi de algılanabilir.

Hemen her insanın yaşayabileceği bir durum olan Dejavu, bilimsel olarak 2 şekilde gerçekleşebilir. Birincisi dejasenti olarak adlandırılır ve daha önce yaşanmayan bir hissin anımsanması söz konusudur. Yani daha önce tecrübe edilmemiş bir durumun tekrar etmesi diyebiliriz. İkincisi Dejavizite olarak adlandırılır ve daha önce gidilmemiş bir yere gidilmiş hissine kapılma halidir. İnsanlarda en çok dejasenti rahatsızlığı görülür.

Dejavu doğa üstü bir olay değildir. Yani reenkarnasyon gibi boyutlara taşınmamalıdır. Dejavu beyinle alakalı bir rahatsızlıktır. Dejavu’nun nasıl ve neden oluştuğuna gelecek olursak;

Dejavu beyindeki mekanizmaların zamansal farklılaşmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Beyindeki hafıza (bellek) sistemlerinin zamansal uyumsuzluğu dejavu yaşanmasına neden olur. Günlük hayatta yaşanılan olaylar beyinde kısa süreli belleğe giriş yapar. Daha sonra bu olaylar yani görülen yerler, yaşanılan haller kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe geçiş yapar. Bu işlem esnasında ortaya çıkan yolak problemi dejavu hissini oluşturur.