Güney Kore Hakkında İlk Kez Duyacaklarınız
Sadece Kuzey Kore ve dünyanın en karikatürize lideri Kim Young’la düşman komşular olması bile Güney Kore’yi farklı bir ülke yapmaya yetebilir. Düşünsenize tüm dünya kuzeyin lideriyle dalga geçiyor ama kimse adamın ülkesinde tam olarak neler olup bittiğinden emin değil. Sınır komşunuz dışa kapalı bir ülke, lideri diktatör ve bu dalga geçilen adamın nükleer gücü var!
Güney Kore demek Samsung demek, Lg demek, Kia demek, Hyundai demek. Dünyanın dört bir yanına ihraç ettikleri bu devler, ülkenin 80’li yıllar sonundaki devasa kalkınmasına da öncelik ediyorlar.
Markalardan bahsetmişken örneği de oradan verelim. Koreli kardeşlerimiz ülkemizde de çok satan Hyundai markasına “Hunday” değil “Hüyoende” diyorlar. Evet dilleri çok garip, biraz kaba gibi de. Tatliş tatliş minyoncuk kızlar, heyecanlandıklarında falan kara kuvvetleri komutanı gibi konuşuyorlar. Erkekler desen vurguları komple orgenaral – korgenaral. Hepi topu koreliyim demek için okunuşuyla “Hann guk saraam inni daaa” gibi bi cümle kuruyorlar, hesab edin artık.
Güney Kore geniş bant bağlantıda dünya liderleri arasında ve 100 mb standart indirme hızıyla dünyanın en hızlı internet erişiminde zirvede. Geniş bant, en hızlı ve en önce Güney Kore’de yayıldı. Teknolojinin kalbinin attığı ülkede metroda bile kesintisiz kablosuz bağlantıya sahipsiniz.
Eğitime hayli önem veriyorlar. Eğitim anlayışları iki ayda bir sınav sistemi değiştirmek değil, yaratıcılığı ve özgür düşünceyi desteklemek üzerine kurulu. Hurafelere dayalı bir bilgi akışıyla global başarının (ve başka hiç bir başarının) gelmeyeceğinin bilincindeler. Bu bilinçlerini bilişim ve teknolojiyle de destekliyorlar.
Hayır, öğrencilere tablet (en sansürlüsünden internetle) dağıtarak değil, direk robotla işi çözüyorlar. Yukarıdaki fotoğraf Güney Kore robot eğitim sistemi programından sıradan bir kare. “Engkey” adlı İngilizce öğretmeni robotu öğrenciye İngilizce telaffuz çalıştırıyor. Robotlar Koreliler için bilim kurgu filmlerinde değil günlük hayatın ve otomasyonun içindeler.
Üretim konusunda aşmış bir ahlak ve disipline sahipler; ayrıca OECD’nin de dediği gibi zekiler, son derece çevik ve çalışkanlar da. Şimdi koca topluma kurnaz dersek “Irkçılık Tespit ve Damga Timi”nin hışmına uğrayabiliriz ama buradaki kurnazlığı hinlik olarak almayınız. İş bitiricilik konusunda kurnazlar. Yapılması gereken her iş bir şekilde yapılır, bu uğurda her yol mühabahtır. Bir koreliyi üretim ve pazarlamadan alıkoyamazsınız. Bir şekilde üretir, satar, sattıkları ürünün de arkasında dururlar.