Makinenin dev blokları adeta bir lego gibi dizmesi izleyenler tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

VİYADÜK YAPIMINDA SIRADIŞI YÖNTEM: İTME-SÜRME

3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin yapımı sırasında teknolojinin son imkânları kullanılıyor. Proje çerçevesinde yapılan viyadüklerden 6 tanesinde, itme-sürme yöntemi uygulanarak, kaliteden ödün vermeden hız ve çalışma kolaylığı sağlanıyor.

ICA'nın hayata geçirdiği 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde çalışmalar devam ediyor. Proje çerçevesinde yapılan toplam 64 viyadükte teknolojinin son imkânları kullanılıyor. Proje kapsamındaki iki ayrı yakadaki toplam 6 viyadük, inşaat teknolojisinde hem hız hem de kalite açısından önemli faydalar sağlayan itme-sürme yöntemiyle hayata geçirilecek.

Avrupa'da 1960'lı yılların başında kullanılmaya başlayan itme-sürme yöntemi Türkiye'de çok da sık kullanılan bir yöntem değil. İtme-sürme yöntemiyle hem zaman kaybının hem de
yerinde üretim yapılmış oluyor. Yönetimi anlatan Kuzey Marmara Otoyolu E2 Kısmı Şantiye Şefi Kemal Heyberi, "Bu yöntem daha önce Türkiye'de bu kadar büyük çapta bir işte uygulanmadı. Özel olarak üretilen kalıpların üzerine beton dökülüyor. Demirle birlikte betonun mukavemet almasıyla art germeyle gerip, sabitlendikten sonra iterek ayaklar üzerinde ilerliyoruz. Her bir açıklık için beton döküp, sonra da kaydırarak ayakların üzerinden geçiriyoruz" dedi.

Bu yöntemle projenin ilerlemesinde büyük zaman kazanıldığını belirten Heyberi, "Tüm viyadükler kirişlerden oluşuyor. Bu kirişler fabrikalarda üretilip nakliye ediliyor. Büyük bir nakliye ihtiyacından kurtulmuş oluyoruz. Diğer köprü metotlarına göre de, yaklaşık 40 civarında beton ve demir tasarrufu da sağlanmış oluyor. Bu da hem ülke ekonomisine hem de firma adına kazanç olmuş oluyor" ifadesini kullandı.

Proje Kalite Kontrol Müdürü Seyhan Satılmış ise, itme-sürme yöntemiyle yapılan viyadüklerin kalite açısından sorunsuz olduğunu söyledi. Seyhan Satılmış, "Viyadüğün temellerinde çok farklılık yok. Ayak şekli aynı, viyadüğün yüksekliği fazla olunca bu yöntem uygulanıyor. İtme-sürme sistemi ayakları yüksek olan viyadüklerde hem mesafeyi açmak hem de çalışmayı kolaylaştırmak için tercih edilen bir yöntem. Viyadüğün başında beton döküyorsunuz, ardından beton gerekli mukavemete ulaştığı zaman betonu krikolarla itiyorsunuz. Betonun uçunda bir kılavuz var, beton ayakların üzerinde kayıyor. Beton açısından bir sıkıntı yok, demirler sınıfı bir üst sınıfta oluyor. Bu yöntem kalite açısından sorunsuz, herhangi bir ödün verilmiyor. Hız ve çalışma kolaylığı da sağlıyor" diye konuştu.