Türkiye'nin halkoyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görevinin ikinci yılında, ülkeyi karanlığa mahkum etmek isteyen darbe girişimini milletin desteğiyle önleyerek tarihe geçti.

Erdoğan, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören 2007'deki Anayasa değişikliğinin ardından, 10 Ağustos 2014'teki seçimi yüzde 52'lik oranla kazandı ve 28 Ağustos 2014'te, Türkiye'nin doğrudan halk iradesiyle seçilen ilk cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin de 12. Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17/25 Aralık 2013'teki "Hukuk ve polis" darbe girişimiyle cumhurbaşkanlığının önü kesilmek istenen Erdoğan, aynı terör örgütünün Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki üniformalı militanlarınca girişilen "Kanlı" darbeyle etkisiz hale getirilmek istendi.

FETÖ, 15 Temmuz akşamı Türkiye'yi karanlığa mahkum edecek en büyük hamlesini hayata geçirmek için düğmeye bastı.Ankara ve İstanbul merkezli darbe girişimi ülke genelinde FETÖ'nün asker üniformalı militanlarınca tatbik edilirken, darbeci teröristler, en önemli hedeflerinden olan ve Marmaris'te bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bulunduğu otele de operasyon düzenledi. Erdoğan, daha sonra katıldığı bir canlı yayında 15 dakikalık bir sürede darbeci askerlerin saldırısından kurtulduğunu ifade etti.

Darbe girişiminin ardından, kaldığı otelde gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Silahlı Kuvvetlerin içinde "Malum yapıya" ait bir grubun ülkenin birliğine, beraberliğine, bütünlüğüne yönelik bir kalkışma hareketinin içine girdiğini kaydetti.

Milli iradeye kastedenlerin gerekli cevabı alacağını ifade eden Erdoğan, "Bu ülkede milli iradenin üzerinde beşer planında bir güç söz konusu değildir. Ben şu anda ülkemin Cumhurbaşkanı olarak şunu çok açık, net söylüyorum, kurucusu olduğum partinin tüm mensupları, bunun yanında milli iradeyi oluşturan cumhurun kendisini özellikle şehirlerimizin meydanlarına davet ediyorum ve şehirlerimiz meydanlarında biz halkımızla el ele olacağız ve bu kalkışmayı yapanlara gereken dersi orada vereceğiz." diye konuştu.

CNN Türk Televizyonu'ndaki canlı yayına görüntülü telefonla bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, askeri kalkışmaya tepki göstererek, vatandaşları meydanlara davet etti.

Bu davetinin ardından, Marmaris’ten Dalaman’a, Dalaman’dan da İstanbul’a geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda kendisini bekleyen vatandaşlara hitap etti.

Darbe girişimine karşı halkı meydanlara ve sokaklara davet eden Erdoğan, Türkiye'yi karanlıktan aydınlığa çıkaracak, çağrıyı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla sokaklara çıkan vatandaşlar darbecilerin işgal ettiği kurumları tek tek ele geçirirken, darbecileri de yakalayarak, güvenlik güçlerine teslim etti.

Fetullahçı teröristlerin darbe girişiminin akamete uğramasında en önemli rolü üstlenen vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbe girişimi gecesi yaptığı çağrı üzerine tüm şehirlerin meydanlarını doldurdu. Sık sık canlı yayınla, video konferanslarla şehirlerin meydanlarında nöbet tutan vatandaşlara seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazen de nöbetlere iştirak ederek, konuşma yaptı.

Vatandaşların tuttuğu demokrasi nöbetleri Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki makamının yer aldığı ana binanın şeref kapısı önünde kurulan platform üzerinden, demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara hitap ettiği 10 Ağustos gecesine kadar sürdü.