ALTIN ÇAKAL

Adında anlaşıldığı gibi altın sarısı bir renge sahip bu türün renkleri bölgesel olarak değişiklik göstermektedir. Altın çakal iyi bir koşucudur. Hafif bir vücuda, uzun ve güçlü bacaklara sahiptir, böylece uzun mesafeleri rahatlıkla aşabilir. Bölgede yaşayan kurt popülasyonunun zayıflaması ile meydan adeta çakallara kalmıştır.

KURT

Türk Mitolojisinde önemli bir yeri olan kurt, Anadolu’nun dağlık bölgelerinde küçük sürüler halinde yaşamaktadır. İçerdeki hiyerarşiyi hiçbir kurdun bozamadığı, kurt sürüsü anne, baba ve yavrulardan oluşur.

BOZ AYI

Yaşayan en büyük hayvanlardan olan boz ayı, Türkiye’de özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde görünmektedir. Ülkemizde kayıtlara geçmiş pek çok ayı saldırısı vakası mevcuttur.

AKDENİZ FOKU

Listemizin en sevimli hayvanı akdeniz fokunun en önemli yaşam alanları ülkemiz sahilleridir. Boyu 2-3 metre, ağırlığı 200-300 kilogram arasında değişmektedir. Erginlerin vücudunu 0.5 cm’yi geçmeyen kısa ve sert kıllar kaplar. Su üstünde görüldüğünde en belirgin özellikleri iri kafaları, uzun bıyıkları ve kömür gibi siyah gözleridir.

BALİNALAR

Anadolu’nun etrafını çevreleyen sularda az da olsa 10 tür balina gözlenmektedir. Uzun balina, kaşalot (görseldeki tür), küvier balinası, siyah yunus, yalancı katil balina, grampus, afalina, çizgili yunus, tırtak ve mutur gözlemlenen balina türleridir.

KÖPEK BALIĞI

Yeryüzünde bilinen yaklaşık 350 köpek balığı türünün 34’ü ülkemiz sularında görünmektedir. Suda kesinlikle karşılaşmak istemeyeceğiniz bu yırtıcılar, bilinenin aksine insanlara pek saldırmaz.

KARAKULAK

Vahşi kedilerin bir türü olan karakulak (anadolu vaşağı) normal bir kedinin 4-5 katı büyüklüğündedir. Oldukça ender görünen bu hayvanlar, özellikle geceleri avlanarak hayatta kalırlar.

ÇİZGİLİ SIRTLAN

Özellikle Güney ve Doğu Anadolu Bölge’lerinde görünen çizgili sırtlan oldukça güçlü bacaklara ve çeneye sahiptir. Afrikalı akrabaları gibi leşçil olan bu türün de soyu tükenme noktasına gelmiştir.