Ülkemizde yaşayan 7’den 77’ye her yaş grubunun bildiği bir isim: Barış Manço. Barış Manço’yu herkes tanısada Barış Manço hakkında bilinmeyenler de vardır. Uzun saçları, benzersiz sesi, harika kişiliğiyle büyük kitleleri kendine hayran bırakan Barış Manço’yu, aramızdan ayrılışının 18. yılında sevgiyle anıyorum.

Sadece kendi dönemine damgasını vurmakla kalmayan Barış Manço, sahip olduğu kültür birikimi, bunu albümlerine ve şarkılarına yansıtması ve gerçekleştirdiği yurt dışı başarılarıyla bir dünya starı olmayı başarmıştır. 18 yıl geçmiş olmasına rağmen hala hemen hemen herkes tarafından kendini dinleten Barış Manço’nun bilinmeyenleri bu yazımda.

Türkiye’deki ilk Barış ismine sahipti

Barış Manço 1943 yılında doğdu. Ve o güne kadar Türkiye’de Barış ismi verilmiş bir bebek yoktu. Oğlu Doğukan Manço’nun dediğine göre Barış ismi ilk kez, ülkedeki barışa olan özlemden doğarak babasına verildi.

Bıyık bırakma sebebi yaşadığı bir kazaydı

Barış Manço 1967 yılında Hollanda’da bir kaza geçirdi. Bu kazanın ardından dudağında bir yarık oluştu ve bu izi kapatmak için bıyık bırakmaya başladı. Bu alışkanlığından vazgeçmeyen Barış Manço, herkes tarafından bıyıklı olarak hafızalara kazandı.

Bir süre ülkücü olduğu düşünüldü

Şubat 1973’te yayınlanmış olan Küheylan, Manço’nun isminin sağcıya çıkmasına neden olan ilk eserdi. Parçada geçen Aslıhan, Neslihan, özümüze dönelim gibi sözler Orta Asya özlemi olarak algılanmıştır. Bu plağı 1973 yılının Ağustos ayında yayınlanan, Manço’nun askerliğinin sonlarında tamamlamış olduğu Hey Koca Topçu/Genç Osman plağı takip etti. Genç Osman’ın da bir serhat türküsü olması Manço’nun ülkücü olarak eleştirilmesine neden olacaktı.

70’lerin ortalarına doğru Cem Karaca solun Barış Manço ise sağın sembolü olarak görülüyordu. Ancak konserlerinde kendisine bozkurt işareti yapanlara biz sadece sizin için gelmedik buradaki herkes için geldik diyerek Hey Koca topçuyu istek yapanları sol yumruğunu havaya kaldırarak protesto edecekti.

Belediye başkanı adayı oldu

1994’teki yerel seçimlerde Kadıköy belediyesine başkan adaylığını koydu. Parti olarak da Tansu Çiller’in başkanlığını yaptığı Doğru Yol Partisi’ni seçti. Ancak seçimlerden önce rahatsızlığı sebebiyle kendi isteğiyle adaylıktan çekildi.