İncirlik Hava Üssü

Elbette herkesin daha önce ismini en az bir kez de olsa duyduğu "İncirlik Hava Üssü" listemize birinci sıradan giriş yapıyor. Adana'ya 12 km mesafede bulunan İncirlik'te yer alan üs, 1980 yılında ABD ve Türkiye arasında imzalanan "Savunma ve Ekonomi İşbirliği Anlaşması" (SEIA) hükümlerince faaliyet göstermektedir.

Bu anlaşmaya göre Üs yalnızca NATO savunma görevleri çerçevesinde faaliyet gösterecek olsa da ABD'nin bu üssü kendi askeri ve stratejik faaliyetleri amacıyla kullanması zaman zaman tartışmalara neden olmaktadır.

Örneğin ABD'nin bu üstte gelişmiş nükleer silahlar barındırdığı ve hatta NATO'nun en büyük silah ambarı olduğu iddiaları bulunmakta. Ayrıca 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından The New Yorker dergisi ABD'nin bu üstte hidrojen bombalarını sakladığını belirten bir makale yayımlamıştır.

Kisecik Üssü

2006 yılında Hatay'ın Amanos Dağlarının zirvesinde NATO tarafından kurulan üs, 1770 metre rakımda bulunuyor. Yüksek rakımda yer alması sebebiyle araçla ulaşımın çok zor olduğu üs, Suriye, KKTC ve Akdeniz Karasularını çok net bir açıdan görmekte. Uydu sistemli radar tesisi olarak kullanılan üssün etrafı tel örgülerle çevirili olup, kapısı zincirle kilitlenmiş durumda.

Üssün yapıldığı günden beri sır gibi saklanması ve etrafına sivil olarak kimsenin yaklaştırılmaması sebebiyle elimizde maalesef üsse ait bir görsel bulunmamakta.

Kürecik Radar Üssü

Kürecik Radar Üssü, Malatya'nın Akçadağ ilçesine bağlı bir bucakta 1800 metre rakımda bulunuyor. Üstte yer alan ABD yapımı AN/TPY-2 radarı, İran'dan İsrail'e atılması muhtemel füzelerin tespitini yapmakta. Bu radar 1000 km mesafeye kadar harekete geçen balistik füzelerin tespitini yapabilir.