Boğaziçi Köprüsü yeni adıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü

Asya ve Avrupa kıtaları arasında karayolu ulaşımını sağlayan Boğaziçi Köprüsü, zarif mimarisi ile “Boğaz’ın incisi” olarak da adlandırılır.

Asya ve Avrupa kıtalarını birleştiren Boğaziçi Köprüsü, İstanbul’un ana arterlerini bağlayan özelliğiyle İstanbul’un ulaşım ağı açısından da büyük önem arz eder. Bir ayağı Beylerbeyi’nde, bir ayağı ise Ortaköy’de yer alan köprünün uzunluğu 1560, genişliği 33.40, denizden yüksekliği ise 64 metredir.

1970 yılında hizmete giren köprünün özellile akşamları sunduğu ışıl ışıl görüntü birçok kitaba ve fotoğrafa da ilham olur. Üzerinden geçerken İstanbul’un panoramik güzelliğine tanık olduğunuz köprünün Beylerbeyi ayağında muhteşem yalıları, Ortaköy ayağındaysa Ortaköy Camisi’ni tepeden kuşbakışı görebilirsiniz.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü

Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan ikinci karayolu ise halk arasında “İkinci Köprü” diye adlandırılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’dür.

İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan Hisarüstü ile Anadolu yakasında yer alan Yakacık semtlerini birbirine bağlayan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü’nün kuzeyinde, Boğaz’ın Karadeniz çıkışına daha yakın bir mevkide yer alır. Ağır vasıtaların yönlendirildiği FSM Köprüsü, 2,5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanarak 1988 yılında hizmete girdi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Üçüncü Boğaz Köprüsü olarak da anılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü 27 Ağustos 2016 tarihinde trafiğe açılmıştır. Boğaz’ın Karadeniz’e bakan tarafında inşa edilen köprünün güzergâhı, Avrupa Yakası’nda Sarıyer’in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakası’nda Beykoz arasındadır.

59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 322 metre kule yüksekliği ile de eğik askılı köprü sınıfında dünyanın en yüksek köprüsüdür. Köprünün temeli 29 Mayıs 2013'te atılmış 2016 yılında aktif hale gelmiştir.