Osmanlı Sarayı'nda Kanuni döneminin sonlarından Köprülü Mehmet Paşa'nın sadrazamlığına kadar devam eden döneme "Kadınlar Saltanatı" deniyor. Bu dönemde devlet yönetiminde varlığını belirgin şekilde hissettiren haseki ve valide sultanlar, sadece eşleri ve oğulları üzerindeki etkileri ile değil; entrika ve mücadele dolu hayatlarıyla da tarihin en ilgi çekici kadınları...

1. Ayşe Hafsa Valide Sultan

"Valide Sultan" olarak anılan ilk padişah annesidir. Hem eşi Yavuz Sultan Selim hem de oğlu Kanuni Sultan Süleyman zamanında harem ve devlet yönetiminde söz sahibi olmuştur. Güzelliği ile tarihe geçmiş sultanlardandır.

2. Hürrem Sultan

Kanuni Sultan Süleyman’ın eşidir ve “Kadınlar Saltanatı” adı verilen dönemin başlatıcısı kabul edilir. Renkli hayatı, entrikaları, zekası, cesareti ve ihtiraslarıyla efsaneleşmiştir.

3. Mihrimah Sultan

Kanuni ile Hürrem Sultan'ın kızıdır ve sarayda annesi gibi danışman rolünü oynamıştır. Babasını Malta'ya sefer düzenlemeye ikna etmek için kendi parasıyla 400 gemi yaptıracağına söz verdiği söylenir.

4. Nurbanu Sultan

Osmanlı Padişahı II. Selim'in hasekisi ve Sultan III. Murat'ın annesidir. Aslen Venediklidir; henüz on yaşındayken Venedik'ten kaçırılan Nurbanu Sultan zekasıyla Hürrem Sultan'ın ilgisini çeker ve Şehzade Selim ile evlenerek gelini olur. Şehzade Selim'in Nurbanu'nun aşkıyla yazdığı şiirler Divan Edebiyatı'nın en güzel örnekleri arasında yer alır.

5. Safiye Sultan

Yine Venedik’ten kaçırılan Safiye Sultan, on beş yaşında III. Murad'a sunulmuştur. Büyüleyici güzelliği ve parlak zekâsı sayesinde büyük bir nüfuz sahibi olmuş; çok kadın düşman edinmiştir. Entrikalarla dolu hayatı kitaplara konu olmuştur.