Vatandaşımızın insanın içine hitap eden ney dinletisi sosyal medyada büyük ilgi gördü.

NEY HAKKINDA

Ney, müzik aletleri içerisinde insan sesine en yakın sesi veren müzik aleti olarak bilinir. Tasavvuf anlayışında ise Ney insanın aşamalardan geçerek İnsan-ı Kamil olma yolundaki yolculuğunu anlatır.
İnsanlar hatalarla ve günahlarla doludur, yani doğru yolda değillerdir. Ney kamışı da insan gibi doğru değildir eğridir hataları vardır.

Tasavvuf anlayışında İnsan-ı Kamil olabilmek için insan acılar çekmeli bu dünyadan vazgeçmelidir. Kalbindeki dünya sevgisini boşaltıp onun yerine Allah sevgisini doldurabilen insan ancak Allah’ı tanımaya ve onunla yaşamaya başlar. Hadis-i Kudsi’de Allah Teâlâ “Kulumu sevince gören gözü, duyan kulağı, tutan eli olurum.

Artık o benimle duyar, benimle görür, benimle tutar, benimle yürür.” denilmiştir. Kul Allah sevgisi ile dolup taşınca hatalarından dünya sevgisinden arınınca Allah sözünden başka söz çıkmaz , kulun dilinden. Ney kamışı insanın yolculuğunun başı gibi eğridir düzeltilmeye muhtaçtır; ama bu düzeltilme acı ile olur zorluklarla olur. Kamış önce insanın çektiği acılar gibi ısı verilerek düzeltilir ama daha işi bitmemiştir kamışın İnsan-ı Kamil olmak kolay mı? Düzeltilen Ney’in içini boşaltılmasına sıra gelir, bu olay tasavvuftaki gibi insandaki dünya sevgisinin çıkarılıp atılması gibidir.

Dünyaya dair içinde bir şey kalmaması lazımdır eğer ki içerde dünyalık bir şey kalırsa çıkan ses de dünyevi bir ses olur ki ilahi bir ses olmaktan uzaktır.

İçi iyice boşaltılan Neyin üzerinde yedi adet delik açılır bunların hikmeti ise Allahın insanları yedi bölümden yarattığı gerçeğidir. Ateş ile düzeltilen, dünya sevgisinden arındırılan ve gizli sırları aşikâr edebilmesi için açılan deliklerden sonra Ney HU( Allah) demeye yaradanı zikretmeye başlayacaktır artık. Nasıl ki yaradanımız bizi yaratırken kendisinden bir parça üflemişse bizlere, bizlerde Neyimizi üfleyerek yaradanımızın bize bahşettiği sırları aşikâr etmeye başlarız.