“The Sistine Madonna”, Raphael

Bu tabloyu ilginç kılan gizemli detaylardan önce tablonun anlamı çok daha ilginç aslında. Bebekli kadın, Meryem Ana’yı temsil etmektedir ve taşıdığı bebeği oğlu Hz. İsa’dır. Sol tarafındaki Azize başını öndeki masum iki meleğe çevirmişken sağ tarafındaki Aziz endişeyle karşı tarafı göstermektedir. O yöne bakan Meryem’in ise yüzünde bir tür hüzün vardır. Bebek İsa ise endişelidir. Korktukları şey ise çok daha ilginç.

Tablo 16. yy’da Kilise için yapılmış. Papa İkinci Julius’un emri ile tam da mihrabın arkasına yerleştirilmiş. Yani tablo tam olarak önünde duran çarmıha gerilmiş İsa’nın anıtına bakmaktadır. Böylelikle tablo çok daha anlam kazanmış.

“Madonna with Saint Giovannino”, Domenico Ghirlandaio

Bu tablo bir çok uzman tarafından oldukça tartışılır oldu. Çünkü çok daha yakından bakılacak olursa ‘Ufo’ya benzer bir cismin olduğunu görüyoruz. Ve o dönemde hiç bir teknolojik hava aracının olmadığını göz önüne alırsak cismin ne amaçla çizildiğini bilmemek oldukça kafa karıştırıcı cinsten.

Ancak yine bazı uzmanlara göre cisim o döneme ait bir Hristiyanlık sembolüdür ve pek çok tabloda bu figür çokca görülmektedir. Yine uzmanlara göre bu tablonun anlamı İncil’deki bir kısımdan alıntıdır.

“The Last Day of Pompeii”, (Pompei’nin Son Günü) Karl Bryullov

Fazlaca detay barındıran renklerin harika kullanıldığı bu tablo adından da anlaşılacağı üzere Pompei’nin yok oluşunu anlatmaktadır.

“Netherlandish Proverbs”, (Felemenk Atasözleri), Pieter Bruegel

Ünlü ressam Pieter Bruegel, kendi çağındaki Flaman atasözlerini temsil eden insanların yaşadığı bir köyü resmetmiştir. Pieter bu ünlü eserinde toplam 112 adet tanımlanabilir atasözü ve deyim içeriği resmetmiş ve bu atasözlerinden bazıları hala günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır; “Büyük balık küçük balığı yutar.”, “Akıntıya karşı yüzmek.”…