Makyajın Bilinmeyen Tarihi
Makyaj doğal olarak çok eskilere dayanıyor. İlk kanıtı ise M.Ö 4000 yılında Eski Mısır’da ortaya çıkmıştır. İlginçtir ki Mısırlıların makyaj yapma sebebi hava koşullarından korunmak içinmiş. Vücutlarına çeşitli kremler kullanan Mısırlıların amacı ciltlerini nemlendirmek ve çeşitli dezenfekte yöntemleri ile de böcekleri vücutlarından uzak tutmaktı.
Eski Mısıra ait büstlerde, hem kadınlarda hem erkeklerde gözlerdeki makyaj dikkat çekmektedir. Gözleri için sürme kullanıyorlardı. Fransız araştırmacılara göre Mısır’da kullanılan sürme, Mısırlılara kattığı etkileyici güzelliğin yanı sıra, enfeksiyonlara karşı koruyor ve göz hastalıklarının tedavisinde kullanılıyordu.
Christian Amatöre ve ekibi binlerce yıl önce eski Mısırlıların kurşun esaslı maddeleri göz makyajı da dahil kozmetik alanında kullandığını belirtti. Bazı Mısırlılar bu makyajın sihirli olduğuna, makyaj yapılan kimsenin Horus ve Ra gibi tanrılar hastalıklara karşı korunacağına inanıyordu.
Eski Mısırda özellikle önemli sayılan insanlar makyaj malzemeleri ile birlikte gömülürlerdi. Yapılan kazılarda deri torbalar ve kabuk yada kavanozlarda saklanmış makyaj malzemeleri bulundu.
Şaşırtıcı bir nokta ise ilk makyajı icat eden mısırlılar binlerce yıl sonra bile aynı ürünleri satmaya devam etmektedir. Mısıra giden turistler otantik mısır makyaj malzemelerine oldukça fazla ilgi göstermektedir.
Bir diğer ilk de Çinlilerden gelmiştir. Bir kozmetik ürünü olan ojeyi Çinliler bulmuştur. Arıların balmumu, jelatin ve diğer maddelerle karışım yaparak ojeyi üretmişlerdir. Çin’de tırnaklara sürülen renklerin özel anlamları vardı. Gümüş ve altın rengi ojeleri sadece imparatorluk hanedanı kullanabilirdi. Her kim bu renklerde oje kullanırsa idam edilirdi. Çinlilerin oje kullanımına başladığı zamanlarda Mısırlılar da elleri için kına kullanmaktaydılar.