Sınır, hükümetler, devletler veya bir ülkenin idari olarak birbirinden bağımsız bölümleri gibi politik varlıkların coğrafî bitiş noktalarını ya da yasal yetki alanlarını tanımlayan bir terimdir. Hudut sözcüğü ile eş anlamlıdır. Eski dönemlerde sınırlar, arada tarafsız bölgelerin bulunduğu ve kesin bir şekilde ayrılmayan bölgelerdi. Örneğin Suudi Arabistan-Kuveyt sınırında “Neutrol Zone-Tarafsız Bölge” olarak adlandırılan bu durum gözlenmektedir.

Günümüzde ise çoğunlukla sınırlar kesin çizgilerle çizilmiştir. Havaalanları, limanlar ve sınır kontrol merkezleri de bir çeşit sınır oluşturmaktadırlar. Bu yolla ülkeye giren ve ülkeden çıkan insan, hayvan, para, mal devletin kontrolü altına alınır. Sınırları geçebilmek için kişilerin pasaport ve vizeye veya kişi tanımlayıcı belgelere ihtiyaçları vardır. Yabancıların, başka bir ülkenin sınırları içerisinde kalmaları için gerekli özel göçmenlik belgeleri gerekebilir.

Hayvanların (nadiren insanların) belirli bir hastalığın geçişini engellemek için sınırdan geçmelerine izin verilmeyebilir. Birçok ülke sınırlarından tehlikeli hayvan girişini ve uyuşturucu girişini yasaklamıştır. Eşya, hayvan veya insanların bildirilmeden ve izinsiz olarak sınırdan geçişi yasadışı kaçak göç olarak adlandırılmaktadır.

Everest Dağı (Nepal-Çin)

Dünyanın en yüksek dağı Everest’in dünyanın çatısının olması yanında başka ilginç özellikleri de var. Çin ve Nepal arasındaki sınır tam bu dağın zirvesinden geçiyor. Yani Everest Dağı aynı zamanda dünyanın en yüksek rakımlı sınırıdır.

Cooch-Behar Sınırı (Hindistan-Bangladeş)

Cooch-Behar Sınırı, Hollanda-Belçika arasındaki Baarle-Nassau/Baarle-Hertog sınırına benzerlik gösterir. Bangladeş’e ve Hindistan’a ait olan yerler parsel parsel ayrılmıştır. Ayrıca Hindistan’ın Balapara Khagrabari bölgesi, Bangladeş ülkesi tarafından çepe çevre sarılmıştır. Ancak bu bölge içindeki bir başka bölge de Bangladeş toprağı olarak kabul edilir. Bu Bangladeş bölgesi de Hindistan toprakları olan Balapara Khagrabari bölgesi tarafından sarılmıştır.

İspanya-Fas Sınırı

18.5 km² yüzölçümüne sahip İspanya'nın Ceuta şehri, Kuzey Afrika sahilinde bulunuyor. Şehrin etrafı çepeçevre Fas ülkesi tarafından sarılmış durumda. Cebelitarık Boğazına kıyısı bulunan şehir üstündeki tartışmalar bitmedi. Fas Ceuta'nın kendisine ait olduğunu iddia edince İspanya potansiyel tehdide karşı tüm şehri 3 metre yüksekliğinde dikenli telle çevirdi.

Kore Tarafsız Bölgesi

Kore Tarafsız Bölgesi, Kuzey ve Güney Kore arasında bulunan 258 km uzunluğunda ve 4 km genişliğinde dikdörtgen bir bölgedir. Dünyanın en fazla asker tarafından korunan sınırı olan bu bölgeye neredeyse hiç kimse giremez. İki ülke 1953 yılında ateşkes imzalasalar da aslında hiçbir zaman aralarında barış olmadı. Bu ıssız bölgeye nesli tehlike altındaki canlıların da getirilip yetiştirildiği söyleniyor.