HONDURAS

Orta Amerika’da devlettir. Orta Amerika Kıtası’nın kuzey kesiminde; kuzeybatıdan Guatemala, güneybatıdan El Salvador, güneydoğudan Nikaragua ile çevrilidir. Karaib Denizi kıyı şeridi 800 km, Büyük Okyanus kıyı şeridi 145 km uzunluğundadır. Orta Amerika’nın ikinci büyük ülkesi oluşunun yam sıra, yaklaşık 288 ada da Honduras toprakları içinde yer alır.

Yüzey Şekilleri: Ülkenin yüzey şekillerini, kıyı ovaları, engebeli dağlar, kesintili dağlık yayla ve vadiler oluşturur. Orta Amerika’nın en dağlık ülkesi olan Honduras’ın, büyük bölümü kuzeybatıdan güneydoğuya uzanan dağ sırasıyla kaplıdır. Kuzeyde dar bir kıyı şeridi, Fonseca Körfezi’nde daha geniş bir kıyı düzlüğü vardır. Ülkeyi aşan dağ sırası, Meksika’nın kuzeyinden Panama’ya kesintisiz uzanan Cordillera’nın bir parçasıdır. Yüksek vadi ve yaylalar içeren dağ sırasının en yüksek noktası, Cerro de las Minas’tır (2.849 m). Bölgeyi akaçlayan çok sayıda ırmaktan en büyükleri Ulia ve Chamelecon, Karaib Denizi’ne dökülür. Büyük Okyanus’a dökülen az sayıdaki ırmağın başlıcası Choluteca Irmağı’dır.

İklimi: Honduras’ın coğrafya konumu ve yükselti farkları yağışlar ve sıcaklıklarda farklılıklara yol açar. Ülkenin kuzey kıyılarında bol yağışlı, tropikal iklim egemendir. Karaib Denizi kıyısındaki Tela’da yıllık ortalama yağış tutarı 3.180 mm’dir. Dağlık bölgelerde yağışlı mevsim, mayıstan kasım ortalarına kadar sürer, kasım ortalarında kurak mevsim başlar. Başkent Tegucigalpa’da yağışlı mevsimde ortalama yağış tutan 1.065 mm, ovalarda yıllık ortalama sıcaklık 27°C’dir. Dağların doruklarının karlarla örtülü oluşu çok ender rastlanan bir durumdur. Ortalama sıcaklığın 23°C olduğu Tegucigalpa’da gündüzleri sıcak olmasına karşın geceler serin geçer.