İlk olarak duyduğumuzda “Nasıl yani?” sorusunu aklımıza getiren bu insanlar gerçekten de denizde yaşıyor. Hatta bazılarında kara hastalığı denen bir hastalığı bile görmek mümkün.

Bajaular; Borneo, Sulawesi ve Filipinler’de bulunan mercan denizlerinde yaşamaktadırlar. Bajaular, karada yaşayan herhangi bir insandan daha fazla denizin altında nefes almadan yaşayabilir. Buna doğada adaptasyon süreci de diyebiliriz. Bazılarımız saçını yıkarken bile nefes nefese kalabiliyor. Yaşamlarının her parçası okyanus olan Bajaular, aktivitelerini de gel git hareketlerine göre ayarlamış durumda. Çocuklar doğduklarından itibaren denize adapte olmaya başlıyor, hatta bazı Bajaulu çocuklar denizle o kadar vakit geçiriyor ki gözleri su altında daha iyi görmeye başlıyor.

Bajaular’dan bahsettiğimizde, formal bir eğitim, devlet ve din anlayışlarından bahsetmemiz oldukça zor. Yalnız Bajaular’ın tek korkuları, denizlerde barbarca hüküm sürmek isteyen korsanlar. Bundan dolayı Bajaular, karaya oldukça yakın yaşamaya çalışıyorlar.

Bajaular’ın saatleri bile denizin gel git hareketlerine göre ayarlı. Dünya üzerinde denizle bu kadar iç içe yaşayan başka bir toplum yoktur.

Normal bir insanın dalış kıyafetsiz daldığında göğüs kafesini paramparça edebilecek, basınç seviyelerine kadar rahat bir şekilde inip 5-7 dakika arasında nefeslerini sorunsuz tutabilecek kapasiteye sahip olabiliyorlar.

Bajaular’ın en dikkat çekici üyesi Sulbin. Sulbin, bir su altı avcısı ve su hayatına karşı kendimizi ne kadar zorlayabileceğimizin canlı bir kanıtı. Sulbin 30 m derinlikte bile avlanabildiğini, bunu şov için yapmadığını sanki karada avlanıyormuşçasına kolay ve doğal bir şekilde avlandığını söylüyor.